Smartlog v3 » Friluftsliv » Ture på skrift
Opret egen blog | Næste blog »

Friluftsliv

Kajakemner

Ture på skrift

30. Apr 2005 04:08, Waterproof

En lille tur på fjorden - 2000

Denne dag i slutningen af oktober stuves madpakken og termokaffen ned for et mini-cruise. Målet er Bjørnø i det sydfynske, afgangsstedet Dyreborg. Afstanden er jo reelt nærmest ikke eksisterende, vejret pragtfuldt højtrykstabilt og beslutsomheden fast - et blik rundt horisonten, hvorfor så en vis tøven?
Joeh.. jeg er af nyere dato indenfor kajakroning, én sæsons re-entringsøvelser, ror ikke i en 'terrænggående' havkajak, men i hybriden Tiki New Line, er uden 'makker', i et koldere vand end i august og over en relativt stærkt befærdet færgeruten. Men så alligevel, kom nu afsted, du er en god svømmer, har en god vest og godt rotøj - også for det koldere vand, der er pænt med sejlere på vandet, du navigerer udmærket, pumpe og flyder fæstet til skottet og et farvand der er velkendt fra tidligere blandet sejlads - afsted med dig - afsted!

De første 6-8oo meter er lavvandet område - det var det ikke i går! Dér var sandbund, døde krapper og halvtørt tang, da vandet af vinden var sendt et sted ned i Tyske bugt, eller hvor det nu løber hen under kraftige sydøstlige vinde.
Kajakken er stabil, kursen på Bjørnø stik Øst. Tager et hurtigt view ud over horisonten - ikke en eneste comulus sky eller blågrå færge i sigte - pagaj og tanker finder sin rytme. Gu'ved, hvordan det er at fiske derovre, hvor kystfiskeriet skulle være specielt givtigt og kvindernes undertøj nationalt efterspurgt? Den korte 7" fods stang er med og kystnettet ligger i elastikstropperne på agterdækket -vaders skulle, ifølge hæftet: '100 fine fynske fiskepladser' ikke være nødvendige. Der er flere dørgende motorbåde i gang - jeg kan ikke lide motor -og speedbåde, men når de dørger er de relativt uskadelige - under den forudsætning at styrmanden og især jeg selv holder ansvarligt udkig.

Nu går bundfarverne brat fra sandhvidt over i blåsort, der kommer dybdemeter under glasfiberen og vinden er trods alt til stede. Jeg oplever næsten aldrig total vindstille dage på hav og ved kyst i Danmark. Derfor mærker jeg også vinden fra min lækyst udvikler mere saft og kraft længere ude til søs - og kan fremviser ankomstkysten ganske dramatisk og uindbydende - dog ikke i dag. I dag er det ikke hvide bølgetoppe, men årvågne flydende 'fjerbolde' på jævne rækker i 'svanebæltet' der forceres; jeg kikker den anden vej og gør mig 'lille og stille', alligevel letter alle fem par svaner, det ser flot ud! - koster desværre sikkert en masse kræfter op til vinterens strabadser. Svanerne her på fjorden har ikke den samme direkte adgang til forarbejdet energi som deres søstre ved siloerne på Islandsbryggesiden i Københavns Havn. Meget korn og mel lander her på nederste bolværksrem, til glæde og forstoppelse for de langhalsede.

Nå! Det er tid at mærke på vandtemperaturen. Det gamle fiskertrick, der helt sikkert giver gigt og amputerede lemmer, kommer i anvendelse - det lette gys, når hænderne vanddyppes i ca. 30 sek., er for nuværende til at acceptere - herefter er håndvarmere unødvendige de næste par timer. Fiskehandskerne kommer ikke i brug i dag - nok så meget fin neopren og micro-fiber producenten end har anstrengt sig med.

Kysten er stenet, søkortet lyver ikke, med forsigtighed anløbes den. Der står en kvie og glor ned på mig. Den er bag hegn. Ud af kajakken, MEC-støvlerne er gode på glatte sten, op på land med glasfiberen - ud med vaders og rygsæk - ud og kystfiske. Kyststrækningen ser umiddelbart ud til at kunne affiskes fra kajakken. Imidlertid befinder jeg mig bedst ved at indsamle et vis lokalkendskab om kystens beskaffenhed fra land. De sten man kan se fra land er gode at kende på forhånd, resten må man håbe er markeret på søkortet eller opdages i tide. Til fiskeriet fra kajak har jeg fået lavet en speciel pagajholder og når pagajen udstyres med oppustet flyder er det en stabiliserende udrigger, der i øvrigt også er velegnet ved re-entringer. Imidlertid er fiskeriet i dag resultatløst, hvad angår fisk, og ærlig talt er der sjældent bid, men det ved min kommende drømmefisk jo ikke..!
Solen går ned om halvanden times tid, jeg pakker sammen og vandre tilbage langs kysten til kajakken, der ligger og venter på flere udfordringer end dagens picknic. På vejen hjem besøger jeg Fåborg havn, der er gang i byggeriet på havnefronten. I røgeriet gives aflad for de manglende resultater ud i fiskeriet, men det skal da smage lidt af fisk at være til søs.

Dagen efter er det blæst op og noget af den lille tøven er kommet igen, men så alligevel - ud og afsted...

Arkiv